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MEMORANDUM 

TO: Town Council 

FROM: David E. Cox, Town Manager 

DATE: September 13, 2021 

SUBJECT:  Board of Finance Term Limits 

The Town Code currently provides term limits for members of the Board of 
Finance.  Prior to the 1989 elections, the Town Code was revised to indicate 
that “[n]o member [of the Board of Finance] shall serve more than two 
consecutive terms.” (EH Town Code at Sec. 130-7).  In full, the section 
reads as follows: 

§ 130-7  Implementation of four-year terms; term limits.
Commencing with the Town election in November 1989, one member shall 
be elected to a four-year term. All other members elected and serving as of 
November 1989, shall continue in office until their terms expire so that three 
members shall be elected to four-year terms in November 1991, and four 
members shall be elected to four-year terms in November 1993. No 
member shall serve more than two consecutive terms. (Emphasis 
added) 

Recently, the Town Clerk was advised that an individual who currently serves 
on the Board of Finance was planning to run for another term.  The Town 
Clerk identified that this person had been appointed to serve a portion of a 
vacant term, which portion constituted more than half of the term left vacant.  
They were then elected to a term of their own.  Due to the Code provision 
regarding term limits and the limitation on serving more than two 
consecutive terms, she questioned whether the person could seek another 
term.     Town Attorney Carella was asked to provide an interpretation and 
that interpretation is attached.  As Council will note, in the end, the Attorney 
opinion is that the person is not permitted to be a candidate in this election.   

The Attorney further concurs with the Clerk’s and my assertion that the 
language is ambiguous and should be clarified.  Further, it is difficult to come 
to any other conclusion than the one made by the Town Attorney when 
different language was inserted into the Town Code at the same time 
pertaining to the Board of Education.  At section 130-3, the Town Code reads 
that “[n]o member [of the Board of Education] shall be ELECTED to more 
than two consecutive terms.” (emphasis added)  
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It may be appropriate for the Council to consider an ordinance that would 
clarify the current intent of the Council as it relates to the section regarding 
Board of Finance term limits.  I have also attached two ordinance versions 
amending this section of the Code.  The first (A) confirms the Attorney’s 
reading of the current ordinance by adding a sentence that says “[f]or 
purposes of interpretation of this section, service of more than half of a term 
shall be considered a term.”  This sentence would indicate that a person who 
is appointed and serves more than half of a vacant term is considered to  
have served a term and would be able to run one time for election.  Half of a 
term and anything less than that would NOT be considered as a term.  

The second option (B) changes the last sentence from “shall not serve” to 
“shall not be elected to” more than two consecutive terms.  This allows a 
person who is appointed to a vacancy, regardless of how much of the vacancy 
they filled, to be elected twice on their own.  The language in the second 
option is the same as the current language for the Board of Education term 
limit.  For consistency, I recommend this modification. 

If the Council desires to amend the Code, the required public hearing could 
be set to occur with your next regular meeting on September 28.  If an 
ordinance is adopted that evening, it would become effective on or about 
October 21, 2021; in advance of the November election. 

DC 

cc: Kelly Bilodeau, Town Clerk. 



 
 
 
 

Richard D. Carella 
(t) 860.548.2681 
(f) 860.346.4580 

rcarella@uks.com 

 

 

Updike, Kelly & Spellacy, P.C. 
100 Plaza Middlesex ■   179 Main Street, 3rd Floor ■   Middletown, CT 06457 (t) 860.548.2600 (f) 860.346.4580  www.uks.com 

 

    
MEMORANDUM 

To:  Kelly Bilodeau, Town Clerk 

David Cox, Town Manager 

From: Richard D. Carella, Town Attorney 

Re:  Legal Opinion re Application of Town Ordinance §130-7 and  

Eligibility of Candidate for Board of Finance Position  

Date: September 9, 2021 

 

QUESTION PRESENTED  

You have asked whether a person who was appointed by the Town Council, with 

an effective date of November 16, 2015, to fill a vacancy and remaining term on the 

Board of Finance until November 21, 2017 (the vacancy occurring after the election of 

another member who had originally filled the same initial vacancy in the same term 

which began November 19, 2013), and then was elected at the next municipal election 

in November 21, 2017 to a full 4-year term to the Board of Finance, is now eligible for 

election to the Board of Finance in November 2021, given the term limit provisions of 

Town Ordinance §130-7 which limits members from serving on the Board of Finance 

for more than two consecutive terms.    

There are seven Members of the Board of Finance who are elected for 

overlapping 4-year terms that end in November after each municipal election cycle. 

Three members have been elected to four-year terms quadrennially since November 

1991, and four members elected to four-year terms quadrennially since November 

1993. Thus, for the election in November 2021 there will be four members elected, each 

to a four-year term of office. 

ANSWER 

As set forth below, I conclude that an individual appointed to the Board of 

Finance effective November 16, 2015 and through November 21, 2017 results in that 

person having served more than half of the unexpired portion of the 2013 term of office, 

and thus constitutes the first of two consecutive terms as a member on the Board of 

Finance; the second term being the 2017-2021 term for which the member was elected.  
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As a result, the individual is not eligible for election in November 2021 and could not 

serve another full 4-year term as a member of the Board of Finance pursuant to the 

term limit contained in Town Ordinance §130-7. 

LAWS 

Conn. Gen. Stat. §7-343, states, “In case of a vacancy in the membership of the 

board of finance, unless otherwise provided by charter or special act, the remaining 

members of the board shall, at a special meeting called by the chairman for that 

purpose, by a majority vote, appoint a successor, who shall serve until the next town 

election and until his successor is elected and has qualified. At the next town election 

following the occurrence of such vacancy, the electors shall elect a successor to fill the 

vacancy for the unexpired portion of the term and the office to be filled shall be 

designated on the official ballot by the words “To fill vacancy for _______”, followed by 

the duration of the unexpired term.” 

East Hampton Charter §5.1 states, “There shall be a Board of Finance consisting 

of seven members who shall be elected to four year overlapping terms as provided by 

ordinance. No more than five members shall be of the same political party. The Board 

of Finance shall have all the powers and duties conferred on boards of finance by the 

General Statutes or as they may be amended, except as otherwise specifically provided 

by this charter.” 

East Hampton Charter §6.3 states, “Whenever a vacancy in an elective office 

occurs, the council or other appointing authority so designated by law, shall fill the 

vacancy by appointment for the unexpired portion of the term.” 

East Hampton Code of Ordinances § 130-6  states “Pursuant to Section 5.1 of the 

East Hampton Town Charter as amended, there shall be a Board of Finance consisting 

of seven members who shall be elected to four-year overlapping terms. Not more than 

five members shall be of the same political party.” 

East Hampton Code of Ordinances § 130-7 states, “Commencing with the Town 

election in November 1989, one member shall be elected to a four-year term. All other 

members elected and serving as of November 1989, shall continue in office until their 

terms expire so that three members shall be elected to four-year terms in November 

1991, and four members shall be elected to four-year terms in November 1993. No 

member shall serve more than two consecutive terms.” 
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DISCUSSION 

Canons of statutory construction requires that we read the statutes as a whole 

and so as to reconcile all parts as far as possible. In arriving at the intention of the 

framers of the Charter the whole and every part of the instrument must be taken and 

compared together. In other words, effect should be given, if possible, to every section, 

paragraph, sentence, clause and word in the instrument and related laws.”  Cook-

Littman v. Bd. of Selectmen of Town of Fairfield, 328 Conn. 758, 768, 184 A.3d 253, 259 

(2018). In so doing, it is not permissible to read into statutes provisions which are not 

clearly stated. See, Glastonbury Co. v. Gillies, 209 Conn. 175, 179, 550 A.2d 8 (1988); 

Luce v. United Techs. Corp./Pratt & Whitney Aircraft Div., 247 Conn. 126, 133, 717 

A.2d 747, 752 (1998) 

Taking the Connecticut General Statute, Town Charter and Town Ordinance 

provisions set forth above as a whole, it remains ambiguous if under the facts as 

outlined above someone who has served since November 16, 2015 could be eligible for 

election to another four-year Board of Finance position.  If this person is re-elected and 

serves another four-year term, it would result in that same person having served for 

ten years, which appears to be contrary to the intention of the term limit maximum of 

two consecutive terms (i.e. eight years total).   

However, the laws cited above do not specify if someone appointed to fill a 

vacancy for the unexpired portion of a four-year term would automatically result in 

his/her ineligibility.  Nor does the term limit provision of Ordinance § 130-7 indicate if 

it is intended to cover two consecutive “full” terms, nor does it include language that 

would cover “or any portion thereof.”   Nor does there exist any language in the Town 

Charter or other Town Ordinances limiting service on the Board of Finance to a set 

number of years (i.e. not greater than eight years).  Lacking a specific limitation on the 

number of years, or any other unambiguous language in the contents of these laws, we 

must look to secondary sources to assist in interpreting this language.  Unfortunately, 

as well, I have been unable to find any Connecticut case law which addresses this 

particular question on point.  

However, Roberts Rules of Order, 11th Ed., §56, states as follows when 

discussing filling vacancies and terms in office: “Since a reasonable rotation in office is 

desirable in almost all organizations, a section of this article may well provide that “No 

person shall be eligible to serve . . . consecutive terms [specifying the number]in the 
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same office.” For purposes of determining eligibility to continue in office under such a 

provision, an officer who has served in office more than half a term is considered to 

have served a full term in that office.”  

Following this interpretation of determining eligibility for someone having 

served more than half of the prior unexpired term, and seeking to arrive at the 

intention of the framers of the Charter and Town Ordinances as a whole, I conclude 

that an individual’s appointment to the Board of Finance effective on November 16, 

2015  resulted in service of more than half of the unexpired portion of that 2013 term of 

office, and thus constitutes the first of two consecutive terms as a member of the Board 

of Finance.  As a result, Town Ordinance §130-7 precludes this individual from being 

eligible for election as a member of the Board of Finance in the November 2021 

election.  To conclude otherwise and allow this individual, if elected, to serve an 

additional four years to the six already served would result in this individual serving 

ten years as a member of the Board of finance. Such an outcome clearly runs contrary 

to the intention of Town Ordinance §130-7 which limits members to two consecutive 

four-year terms, or eight years, in total.   

 

CONCLUSION 

It is my legal opinion that Town Ordinance §130-7 precludes someone, having 

served more than half of a first four-year term on the Board of Finance (in this case on 

account of having served since being appointed to the Board of Finance effective 

November 16, 2015 to November 21, 2017) and having subsequently been elected to a 

second four-year term in November 2017, from being eligible as a candidate in the 

November 2021 election and, if elected, from serving as a member of the Board of 

Finance, because such an outcome would be contrary to the language contained in 

Town Ordinance §130-7 which limits Board of Finance members to serving not more 

than two consecutive terms.  
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Town of East Hampton 

Middlesex County, Connecticut 

DRAFT – September 13, 2021 

Ordinance No. 2021.02 

An Ordinance Amending Article III of Chapter 130 of the Code of the Town 
of East Hampton Regarding Board of Finance Term Limits 

WHEREAS, the Code of the Town of East Hampton provides for term limits for certain bodies 
of the Town including the Board of Finance, which is limited to service of two consecutive 
terms, and; 

WHEREAS, the term limit for the Board of Finance is ambiguous as it relates to whether a 
person who was appointed to serve a portion of a vacant term and was then elected to a term  is 
allowed under the Code to consecutively be elected to an additional term, and;  

WHEREAS, the Town Council desires to remove ambiguity by amending the Code to provide 
as follows. 

NOW, THEREFORE, pursuant to Section 2.4 of the Town of East Hampton Charter, the Town 
Council of the Town of East Hampton does hereby ordain as follows: 

Section 1: Section 130-7 of the Code of the Town of East Hampton regarding 
Implementation of four-year terms and term limits is hereby deleted in its entirety and replaced 
with the following: 

§ 130-7  Implementation of four-year terms; term limits. 

Commencing with the Town election in November 1989, one member shall be elected to 
a four-year term. All other members elected and serving as of November 1989, shall 
continue in office until their terms expire so that three members shall be elected to four-
year terms in November 1991, and four members shall be elected to four-year terms in 
November 1993. No member shall serve more than two consecutive terms.  For purposes 
of interpretation of this section, service of more than half of a term shall be considered a 
term. 

Section 2: This ordinance is effective immediately upon its adoption and publication in 
accordance with Connecticut Statutes. 

Approved this ____ day of _____________, 2021. 

TOWN COUNCIL 

___________________________________ 

James Brown, Chairperson 

ATTEST 

_________________________________ 

Kelly Bilodeau, Town Clerk
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